Jadłospis na dni 19.05– 23.05.2025
Poniedziałek:
Śniadanie: kremowy twarożek z rzodkiewką, pieczywo żytnie jasne i razowe, masło, wędlina, pomidor świeży, ogórek świeży, papryka, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniaczkami, pierś z kurczaka z warzywami w sosie słodko-kwaśnym, ryż
Podwieczorek: muffiny jajeczne z brokułem, papryką i serem
Wtorek:
Śniadanie: musli owocowe bez cukru z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i żytnie razowe z masłem, wędlina, ogórek świeży, pomidor świeży, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa rosół z makaronem i natką pietruszki, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaczki puree, surówka z marchewki i jabłka
Podwieczorek: serniczek na zimno na jogurcie naturalnym
Środa:
Śniadanie: jajo na twardo, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży, rzodkiewka, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa buraczkowa z ziemniaczkami i natką pietruszki, makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami
Podwieczorek: sakiewki z ciasta francuskiego z jabłkami, kakao na mleku
Czwartek:
Śniadanie: owsianka na mleku, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ogórek świeży, papryka, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa z białych warzyw, filet z piersi kurczaka w sosie curry, kasza bulgur, bukiet warzyw gotowanych na parze
Podwieczorek: placki pancakes polane sosem malinowo-jogurtowym
Piątek
Śniadanie: pasta z łososia, bułka grahamka z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa fasolowa z ziemniaczkami, pieczone talarki rybne (łosoś, morszczuk) ziemniaczki puree, surówka coleslaw
Podwieczorek: gofry z cukrem pudrem trzcinowym
Jadłospis wegetariański na dni 19.05 – 23.05.2025
Poniedziałek:
Śniadanie: kremowy twarożek z rzodkiewką, pieczywo żytnie jasne i razowe, masło, pomidor świeży, ogórek świeży, papryka, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniaczkami, warzywa w sosie słodko-kwaśnym, ryż
Podwieczorek: muffiny jajeczne z brokułem, papryką i serem
Wtorek:
Śniadanie: musli owocowe bez cukru z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i żytnie razowe z masłem, ogórek świeży, pomidor świeży, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa rosół z makaronem i natką pietruszki, bezmięsne gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaczki puree, surówka z marchewki i jabłka
Podwieczorek: serniczek na zimno na jogurcie naturalnym
Środa:
Śniadanie: jajo na twardo, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży, rzodkiewka, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa buraczkowa z ziemniaczkami i natką pietruszki, makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami
Podwieczorek: sakiewki z ciasta francuskiego z jabłkami, kakao na mleku
Czwartek:
Śniadanie: owsianka na mleku, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ogórek świeży, papryka, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa z białych warzyw, pulpeciki z białej fasoli w sosie curry, kasza bulgur, bukiet warzyw gotowanych na parze
Podwieczorek: placki pancakes polane sosem malinowo-jogurtowym
Piątek
Śniadanie: bułka grahamka z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa fasolowa z ziemniaczkami, pieczone talarki warzywne, ziemniaczki puree, surówka coleslaw
Podwieczorek: gofry z cukrem pudrem trzcinowym