Jadłospis na dni 19.05– 23.05.2025

 

Poniedziałek:

Śniadanie: kremowy twarożek z rzodkiewką, pieczywo żytnie jasne i razowe, masło, wędlina, pomidor świeży, ogórek świeży, papryka, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa ogórkowa  z ziemniaczkami, pierś z kurczaka z warzywami w sosie słodko-kwaśnym, ryż

Podwieczorek: muffiny jajeczne z brokułem, papryką i serem

 

Wtorek:

Śniadanie:  musli owocowe bez cukru z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i żytnie razowe z masłem, wędlina, ogórek świeży, pomidor świeży, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa rosół z makaronem i natką pietruszki, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaczki puree, surówka z marchewki i jabłka

Podwieczorek: serniczek na zimno na jogurcie naturalnym

 

Środa:

Śniadanie: jajo na twardo, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży, rzodkiewka, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa buraczkowa z ziemniaczkami i natką pietruszki, makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami

Podwieczorek: sakiewki z ciasta francuskiego z jabłkami, kakao na mleku

 

Czwartek:

Śniadanie:  owsianka na mleku, pieczywo żytnie jasne i razowe z  masłem, wędlina, ogórek świeży, papryka, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa z białych warzyw, filet z piersi kurczaka w sosie curry, kasza bulgur, bukiet warzyw gotowanych na parze

Podwieczorek: placki pancakes polane sosem malinowo-jogurtowym

 

Piątek

Śniadanie:  pasta z łososia, bułka grahamka z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa fasolowa z ziemniaczkami, pieczone talarki rybne (łosoś, morszczuk) ziemniaczki puree, surówka coleslaw

Podwieczorek: gofry z cukrem pudrem trzcinowym

 

 

 

Jadłospis wegetariański na dni 19.05 – 23.05.2025

 

Poniedziałek:

Śniadanie: kremowy twarożek z rzodkiewką, pieczywo żytnie jasne i razowe, masło, pomidor świeży, ogórek świeży, papryka, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa ogórkowa  z ziemniaczkami, warzywa w sosie słodko-kwaśnym, ryż

Podwieczorek: muffiny jajeczne z brokułem, papryką i serem

 

Wtorek:

Śniadanie:  musli owocowe bez cukru z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i żytnie razowe z masłem, ogórek świeży, pomidor świeży, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa rosół z makaronem i natką pietruszki, bezmięsne gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaczki puree, surówka z marchewki i jabłka

Podwieczorek: serniczek na zimno na jogurcie naturalnym

 

Środa:

Śniadanie: jajo na twardo, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży, rzodkiewka, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa buraczkowa z ziemniaczkami i natką pietruszki, makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami

Podwieczorek: sakiewki z ciasta francuskiego z jabłkami, kakao na mleku

 

Czwartek:

Śniadanie:  owsianka na mleku, pieczywo żytnie jasne i razowe z  masłem, ogórek świeży, papryka, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa z białych warzyw, pulpeciki z białej fasoli w sosie curry, kasza bulgur, bukiet warzyw gotowanych na parze

Podwieczorek: placki pancakes polane sosem malinowo-jogurtowym

 

Piątek

Śniadanie:  bułka grahamka z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa fasolowa z ziemniaczkami, pieczone talarki warzywne, ziemniaczki puree, surówka coleslaw

Podwieczorek: gofry z cukrem pudrem trzcinowym