Jadłospis na dni 10.03 – 14.03.2025

 

Poniedziałek

Śniadanie: twarożek twarożek, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, pomidor świeży, ogórek świeży, sałata, papryka

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa buraczkowa z ziemniaczkami i natką pietruszki, łazanki z kiszoną kapustą, cebulką, kiełbaską i boczkiem

Podwieczorek: muffiny jajeczne z brokułem, papryką i serem

 

Wtorek

Śniadanie: musli owocowe bez cukru z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie wieloziarnisty z masłem, wędlina, ogórek świeży, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniaczkami i koperkiem, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, kluski śląskie, ogórek kiszony

Podwieczorek: placki na serkach waniliowych

 

Środa

Śniadanie: jajko sadzone, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, rzodkiewka, papryka, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa gulaszowa z ziemniaczkami, ryż z pieczonymi jabłkami z jogurtem naturalnym

Podwieczorek: ogórek i marchewka w słupkach, pasta z zielonego groszku

 

Czwartek

Śniadanie: parówki z szynki, bułka paryska z masłem, ser żółty, ogórek świeży ze szczypiorkiem, pomidor świeży, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krem z batatów z kleksem śmietanki, bitki schabowe w sosie pieczeniowym, kasza jęczmienna, surówka marchewki i jabłka

Podwieczorek: kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowo- bananowym

 

Piątek

Śniadanie: pasta z kurczaka, pieczywo żytnie jasne, pieczywo żytnie razowe z masłem, ser żółty, ogórek kiszony, sałata, papryka

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa fasolowa z ziemniaczkami, paluszki rybne z fileta z dorsza, pieczone ziemniaczki, surówka ze świeżej kapusty

Podwieczorek: sakiewka z ciasta francuskiego z jabłkiem

 

Jadłospis wegetariański na dni 10.03 – 14.03.2025

 

Poniedziałek

Śniadanie: twarożek twarożek, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, pomidor świeży, ogórek świeży, sałata, papryka

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa buraczkowa z ziemniaczkami i natką pietruszki, łazanki z kiszoną kapustą i cebulką

Podwieczorek: muffiny jajeczne z brokułem, papryką i serem

 

Wtorek

Śniadanie: musli owocowe bez cukru z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie wieloziarnisty z masłem, ogórek świeży, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniaczkami i koperkiem, bezmięsne gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, kluski śląskie, ogórek kiszony

Podwieczorek: placki na serkach waniliowych

 

Środa

Śniadanie: jajko sadzone, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, rzodkiewka, papryka, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa warzywna z ziemniaczkami, ryż z pieczonymi jabłkami z jogurtem naturalnym

Podwieczorek: ogórek i marchewka w słupkach, pasta z zielonego groszku

 

Czwartek

Śniadanie: bułka paryska z masłem, ser żółty, ogórek świeży ze szczypiorkiem, pomidor świeży, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krem z batatów z kleksem śmietanki, pulpeciki soczewicowe w sosie pieczeniowym, kasza jęczmienna, surówka marchewki i jabłka

Podwieczorek: kasza manna na mleku z musem brzoskwiniowo- bananowym

 

Piątek

Śniadanie: pieczywo żytnie jasne, pieczywo żytnie razowe z masłem, ser żółty, ogórek kiszony, sałata, papryka

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa fasolowa z ziemniaczkami, paluszki z cukinii,  pieczone ziemniaczki, surówka ze świeżej kapusty

Podwieczorek: sakiewka z ciasta francuskiego z jabłkiem