Jadłospis na dni 15-19.07.2024

Poniedziałek

Śniadanie: twarożek z jogurtem, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krupnik jaglany z ziemniaczkami i natką pietruszki, mięso wieprzowe z warzywami w sosie słodko – kwaśnym, ryż

Podwieczorek: pieczywo żytnie jasne z masłem, wędlina, ser żółty, rzodkiewka

 

Wtorek

Śniadanie: zupa mleczna z literkowym makaronem, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ogórek świeży, pomidor

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, pieczone mięso z uda kurczaka, ziemniaczki puree, surówka z buraczków,

Podwieczorek: ogórek i kalarepa w słupkach

 

Środa

Śniadanie: jajko na twardo, pieczywo jasne żytnie i razowe z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa klopsikowa z ziemniaczkami i natką pietruszki, makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami

Podwieczorek: bułka kajzerka, pasta jajeczna

 

Czwartek

Śniadanie: musli owocowe z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krem z dyni z grzankami pszennymi, gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki puree, ogórek kiszony

Podwieczorek: sakiewka z ciasta francuskiego z jabłkiem

 

Piątek

Śniadanie: smalec z fasoli, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ser żółty, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem, pieczone paluszki z fileta dorsza, ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka

Podwieczorek: ciasto szpinakowe

 

 

Jadłospis wegetariański na dni 15-19.07.2024

 

Poniedziałek

Śniadanie: twarożek z jogurtem, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krupnik jaglany z ziemniaczkami i natką pietruszki, bukiet warzyw w sosie słodko – kwaśnym, ryż

Podwieczorek: pieczywo żytnie jasne z masłem, ser żółty, rzodkiewka

 

Wtorek

Śniadanie: zupa mleczna z literkowym makaronem, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ogórek świeży, pomidor

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, pieczony kotlet kalafiorowy, ziemniaczki puree, surówka z buraczków,

Podwieczorek: ogórek i kalarepa w słupkach

 

Środa

Śniadanie: jajko na twardo, pieczywo jasne żytnie i razowe z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa z ziemniaczkami i natką pietruszki, makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami

Podwieczorek: bułka kajzerka, pasta jajeczna

 

Czwartek

Śniadanie: musli owocowe z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krem z dyni z grzankami pszennymi, bezmięsne gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym, ziemniaki puree, ogórek kiszony

Podwieczorek: sakiewka z ciasta francuskiego z jabłkiem

 

Piątek

Śniadanie: smalec z fasoli, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem, pieczony kotlet z cukinii , ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej, marchwi i jabłka

Podwieczorek: ciasto szpinakowe